Nepečené dorty
Nepečené dorty dobývají české jazýčky. Jsou zdravější i snadnější
Syrová strava postupně získává příznivce i u nás. Velmi jí k tomu pomáhají vitariánské dortíky, které jsou zdravější variantou mlsání a zachutnají i těm, co se všemu označenému jako „racionální strava“ s obavou o chuťový prožitek vyhýbají. Připravit si je můžete i doma podle tří snadných receptů.
Vitariánská neboli raw kuchyně se řídí pravidlem, že žádné jídlo neprochází tepelnou úpravou na více než 42 stupňů Celsia. „Díky tomu se v jídle zachovají důležité enzymy a další látky, které pak naše tělo nemusí složitě vyrábět a unavovat se tím,“ vysvětluje Miroslava Malaníková, která nedávno na pražském Starém Městě otevřela vitariánskou kavárnu.
Příznivci živé stravy se totiž neomezují jen na syrové ovoce a zeleninu, jídelníček jim doplňují i ořechy a semínka, naklíčené luštěniny nebo obilí. A zatímco někteří z nich v kuchyni sáhnou i po čerstvém nepasterizovaném mléku, syrových vejcích a někteří i po syrovém mase, další vitariáni se jim z etických, či jiných důvodů vyhýbají.
Zdroj: http://ona.idnes.cz/raw-dorty-vitarianske-dorty-dge-/recepty.aspx?c=A141109_234718_recepty_haa